Pastís de xocolata i nata


Aquest és un pastís que vam fer per la nit de Cap d'Any. A diferència d'altres propostes de postres que hem penjat anteriorment, aquest pastís requereix paciència i força ganes de cuinar. Però el resultat val la pena! I, per què negar-ho, també val la pena la satisfacció que se sent en assaborir-lo!

Ingredients (per a 4-5 persones):

Per la base:
- 175 grams de farina
- 1 cullerada de cacau en pols
- 70 grams de mantega
- 1 cullerada de sucre llustre (glas)
- 1 cullerada d'aigua freda (aproximadament)

Per la massa:
- 85 grams de mantega
- 175 grams de sucre (si pot ser morè; però el sucre blanc també va bé!)
- 2 ous poc batuts
- 2 cullerades de cacau en pols tamissat
- 75 grams de xocolata
- 150 ml de nata líquida
- 210 ml de nata per muntar

Procediment:
- Primer de tot, tamissarem la farina i el cacau en un bol. Hi afegirem la mantega i la treballarem fins que tingui una consistència de pa ratllat. Incorporarem el sucre i la quantitat d'aigua freda suficient per formar una pasta suau. Ho embolicarem en film, deixant-ho reposar a la nevera durant 15 minuts.

- Extendrem la massa amb un corró, en una superfícia enfarinada. Amb aquesta massa, forrarem el motlle on hi volem fer el pastís (com sempre, és molt recomanable que sigui de silicona; d'aquesta manera desmotllar el pastís serà molt més fàcil). Un cop haguem posat la base del pastís en el motlle, ho forrarem amb paper vegetal i hi posarem llenties o arròs per sobre, com a pes. Això farà que al posar-ho al forn, la base no creixi que, en aquest cas, és el que ens interessa.

- Posarem el motlle (que conté la base, amb un paper vegetal i un pes a sobre) al forn durant 15 minuts. El forn haurà d'estar precalentat a 190º. Passat aquest temps, ho retirarem del forn i hi retirarem el pes i el paper vegetal. Aleshores, posarem al forn la base durant 10 minuts.

- Per fer la massa del pastís, batrem la mantega amb el sucre a punt de crema i, poc a poc, anirem afegint-hi els ous i el cacau en pols. Derritirem la xocolata i l'afegirem a la mescla. Ho batrem juntament amb la nata líquida.

- Baixarem la temperatura del forn a 160º, i posarem la massa (o crema) sobre la base que hem fet al principi i ho posarem al forn 45 minuts (aproximadament) o fins quan veiem que hagi cuallat. Ho deixarem refredar del tot i muntarem nata. Quan ja hagi adquirit consistència, l'anirem aplicant sobre el pastís.

- Ja per acabar, farem que el pastís tingui més presència. Primer ratllarem xocolata pel damunt (si pot ser amb l'ajuda d'un microplane). Finalment, farem petites virutes, que també escamparem per tot el pastís.

I ja està llest per servir!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada