Crema de pastanaga

Les cremes de verdures solen venir molt de gust a l'hivern, i sobretot en aquells dies de tant de fred, com el d'avui, que la neu ens ha volgut acompanyar a tothora!

A continuació us proposem una recepta ben ràpida per fer una crema de pastanaga, però les varietats poden ser infinites segons el tipus de verdura que preferiu: carbassó, porro, carbassa, carxofa... Deixeu volar la imaginació!




Ingredients (per 2 persones):
- 5-6 pastanagues
- 1 ceba mitjaneta
- 1 patata (opcional)
- Nata líquida, formatgets... (opcional)
- Sal, pebre, oli
- Aigua mineral


Procediment:

1. En una cassola amb un raig d'oli tireu-hi la ceba tallada a mitges llunes i deixeu que es cogui durant uns 3 minuts.

2. A continuació, tireu-hi la pastanaga i la patata tallades a trossos (no cal ni gaire petits ni regulars). Cal que tingueu el foc ben fort per preservar el color viu característic de cada verdura.

3. Tot seguit cobriu les verdures amb aigua mineral, uns 750ml.

4. Deixeu que les verdures bullin, uns 15-20 minuts, fins que veieu que ja estan tovetes. Llavors, rectifiqueu-ho de sal i pebre.

5. Reserveu una mica del suc de la cocció a part i procediu a triturar les verdures a la mateixa olla. Si veieu que us queda molt espès, afegiu-hi el suc que hem reservat prèviament.

6. Per acabar, si voleu, afegiu-hi una mica de nata líquida o tritureu-hi un formatget per donar-li cremositat.



Com a acompanyament podeu posar-vos-hi crostonets de pa torrat, bocinets de formatge de cabra, quadradets de botifarra negra o... allò que més us agradi!

Nius de carbassó i alfàbrega


Aquest ha estat un cap de setmana de cuina: hem tornat a fer bunyols de vent, i ens hem aventurat a fer uns quants plats nous. Aquí us proposem el primer d'ells!


Els ingredients, per 4 persones, per la recepta d'avui són:

- 4 llesques de pa de motlle
- 55 g de mantega fosa

- 4 ous
- 500 ml de llet

- Un trosset de ceba
- Un tros de carbassó
- 80g de formatge ratllat
- Una cullerada d'alfàbrega fresca
- Sal i pebre
- Una mica de parmesà per ratllar


El procediment d'aquest plat és bastant senzill. Cal tenir en compte que es tracta més d'un aperitiu que d'un plat en sí. Per tant, les quantitats poden ser variables i al vostre gust!

1. Es precalenta el forn a 190º. Mentrestant, treiem la crosta del pa de motlle (en el cas que en tingui), pintem les llesques amb mantega i les posem en un motlle per magdalenes, un a cada receptacle, pressionant-les. Per fer això, s'ha d'anar en compte ja que són molt susceptibles a trencar-se.

2. Es baten els ous, i s'hi afegeix la llet. Seguidament s'hi va afegint la ceba (tallada a trossets petits), el carbassó, el formatge ratllat i l'alfàbrega. Es salpebra i es barreja bé.

3. Un cop feta la mescla, n'aboquem una mica a cada niu. Es pot ser generós, ja que el pa absorbeix bona quantitat de la barreja. Seguidament ratllem parmesà per sobre de cada niu.

4. Finalment, ho posem en el forn durant 45 minuts. Cal anar en compte i controlar que no es torri molt el pa. Si fos al cas, procurar encendre la part inferior del forn per tal que es vagi solidificant la mescla i, així, no es facin massa les llesques de pa.

5. Deixar els nius uns 10 minuts al forn ja apagat.

Esperem que us animeu a fer els nius; són una alternativa original per uns aperitius!